Oliwka europejska (Olea europea, oliwka uprawna) to uprawiane w Basenie Morza Śródziemnego drzewko wydające owoce, które dzięki ogromnej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów, są w stanie korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Wystarczy wprowadzić ją do jadłospisu, by zauważyć niezwykłe korzyści. Związki chemiczne oraz składniki, które wzbudzają zachwyt zwolenników medycyny naturalnej to bogactwo witamin B, C, E, które wpływająca zdrowie psychiczne, system odpornościowy oraz regulują procesy starzenia.
Oliwka europejska pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Obecność tych związków pomaga również w walce z Alzhaimerem oraz nowotworami. Małe owoce są w stanie zmniejszyć poziom stresu oksydacyjnego poprzez redukcję wolnych rodników. Warto zauważyć, że osoby regularnie spożywające oliwkę unikają takich problemów jak nadciśnienie tętnicze, układy krążenia, miażdżyca czy choroby serca.
Produkty