Wiele osób traktuje cynamon tylko i wyłącznie jako przyprawę kojarzoną z ciepłym mlekiem z dodatkiem kakao, aromatycznymi zapachami bożonarodzeniowymi lub smakowitymi racuchami z jabłkiem. Smaki dzieciństwa często kojarzone są z aromatyczną przyprawą o nieco mocnym smaku, jednakże niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że cynamon to również środek leczniczy. Cynamon od lat jest wykorzystywany w walce z cellulitem, trądzikiem, podczas przeziębienia, w czasie dolegliwości żołądkowych, jak i w roli skutecznego środka wspomagającego odchudzanie.
Cynamon to nic innego jak zmielona kawa cynamonowca cejlońskiego. Popularnością cieszą się charakterystyczne laski cynamonu, jak i jego nasiona. Zastosowanie cynamonu w gastronomii i branży spożywczej jest ogromne, a popularnością cieszą się zarówno zmielone ziarna, jak i powstały na ich bazie olej cynamonowy. Badania dowodzą, że cynamon oprócz niesamowitego, korzennego aromatu wykazuje również właściwości antynowotworowe. Ponadto, zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych i skutecznie wspomaga ich leczenie. Dzięki przynależeniu do grupy termogeników przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Produkty