Spirulina to mikroskopijnej wielkości alga, która jest prawdziwą kopalnią składników odżywczych. Alga zasługuje na uwagę również dlatego, że zawiera wysokie stężenie kwasu gamma-linolenowego (GLA), który występuje w przyrodzie bardzo rzadko, a jego właściwości są zbawienne dla organizmu. GLA wzmacnia układ immunologiczny, działa przeciw zapalnie, pomaga złagodzić nieprzyjemne objawy zespołu przedmiesiączkowego oraz obniża ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko zakrzepów.
Spirulina zawiera witaminę E oraz beta-karoten, które niwelują działanie rolnych rodników. Ta zielona alga zawiera aż 18 aminokwasów (nie ma na świecie drugiego pokarmu o takiej koncentracji białka). Dzięki temu roślina jest wyjątkowym materiałem budulcowym, ale również wyrównuje poziom cukru we krwi czy przyspiesza procesy odnowy i rekonwalescencji. Osoby będące na diecie bez mięsa, powinny wzbogacić swój jadłospis o spirulinę ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, magnezu, potasu i wielu innych makro- i mikroelementów.
Produkty